Troba l’amor en Sant Joan
Consells per a fer-te veure
Nit de Sant Joan
No es pot parlar d’una data exacta en la qual es va començar a celebrar la nit de Sant Joan, però se sap que al principi era una festa pagana que reflectia el culte al sol per part dels homes i que a més es creia que era la nit perfecta per a espantar als mals esperits i atreure als bons.
Amb l’arribada del cristianisme la festa va passar a ser una nit carregada de simbolisme en honor a Sant Joan Baptista, en la qual el foc representa la purificació –el vell- i l’aigua el baptisme –el nou-. És en aquesta època quan la nit adquireix el nom amb el qual la coneixem avui dia.
Rituals
Entorn a la nit màgica de Sant Joan existeixen moltes llegendes i rituals que se celebren des de la matinada. Si creus en les supersticions, aquesta és una bona nit per a deslliurar-te dels mals esperits i atreure als bons.
Moltes són les tradicions que se celebren la nit del 23 al 24 de juny.
Salta la foguera
El més conegut de tots consisteix a encendre fogueres i saltar per sobre d’elles. El nombre de vegades dependrà de la zona en la qual es trobi la foguera, en alguns llocs seran tres vegades, mentre que en uns altres pots arribar a saltar nou vegades la foguera. Això sí, sempre són nombres imparells. Segons compte la llegenda, el foc protegeix a tot aquell que tingui valor per a saltar i travessar les flames.
Banyar-se en la mar
L’aigua també té molt simbolisme en aquesta nit màgica. Compte la llegenda que si et banyes en la nit de Sant Joan tindràs la salut garantida. El ritual mana que et banyis en la mar nua i mirant a la lluna per a submergir-te 12 vegades. Si pretens augmentar la fertilitat, només has de saltar les ones d’esquena, a més, si ho fas set vegades aconseguiràs espantar les energies negatives.
Cremar el negatiu
Com ja hem dit, el foc s’associa amb la purificació, per la qual cosa aquesta nit pots cremar en un paper tot allò que no vols que estigui en la teva vida. Espanta els mals esperits i atreu les bones energies.
Amor
Si un dels teus propòsits és trobar l’amor, en aquesta nit pots provar sort amb un senzill ritual. A mitjanit hauràs d’encendre dues espelmes vermelles i col·locar-les en el teu dormitori amb un paper amb el nom de la persona a la qual vulguis atreure. Després hauràs de realitzar una infusió amb lavanda, milenrama, gingebre i pètals de rosa. Una vegada es refredi, ruixa l’habitació amb ella.
Catalunya i “La Nit del Foc”
La Revetlla de Sant Joan se celebra de manera peculiar en cada poble de Catalunya on el foc és el gran protagonista.
Especialment ho és en Isil, un petit poble de Lleida, les festes del qual han estat declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO en 2010. Es tracta d’una festa de culte al foc, d’origen desconegut, en la qual es baixen per la muntanya troncs encesos fins al centre del poble on es prenen al costat d’una falla major. Després es brinda i es menja coca de Sant Joan, aquesta sí de tradició en tota Catalunya.
La coca de Sant Joan és una menja única i artesà, que es cuina unes 24h abans de la celebració. Els ingredients han de ser pinyons, ous i llet fresca; i té un treball de fermentació lent d’unes sis hores. Les noves cocs de Sant Joan porten crema pastissera i fruites confitades.
En un plis plas tens a punt la teva coca de Sant Joan
Ingredients:
– 4 ous
– 500 gr de farina
– 2 sobres de llevat
– crema 100 gr de mantega
– ratlladura d’escorça de llimona
– llavor d’anís o un gotet petit de licor
– 250 g de sucre
– una tassa petita de oli de gira-sol
– un got de llet sencera
Per a un got de crema pastissera:
– 250 g de llet
– 2 rovells d’ou
– 45 g de sucre
– 25 g farina
– 1 pal de canyella
– 1 tros de pela de llimona
Preparació:
Podem començar amb la crema pastissera perquè es vagi refredant.
Posem a bullir la meitat de la llet juntament amb el pal de canyella i la pela de la llimona. Quan arrencada a bullir l’apartem del foc perquè quedi tíbia.
A part dissolem la farina amb la resta de la llet. Barregem les gemmes amb el sucre i afegim a la llet i posteriorment a la llet que havíem bullit. Barregem amb vareta ràpidament perquè l’ou no se solidifiqui.
Després el posem a foc lent fins que espesseixi.
Per a la coca:
Separar les clares de les gemmes i reservar-les. En un bol posar les 4 gemmes i a continuació tots els ingredients per l’ordre en què apareixen en l’apartat ingredients.
Després treballar amb tot amb les mans durant uns 10 minuts fins que quedi una massa.
Muntar les clares a punt de neu i afegir-les a la mescla amb moviments suaus.
Preparar una safata amb paper de forn i tirar al mig la mescla. Distribuir perquè quedi uniforme i posar el que vulguem per a decorar. Nosaltres hem posat crema pastissera pinyons i sucre.
Enfornar a 200 °C entre 20 i 30 minuts cal anar vigilant perquè cada forn és diferent. Cal vigilar el forn perquè quan comença a daurar per damunt haurem de punxar i si comprovem que està cuita la retirarem del forn.